Islam, Iman dan Pengorbanan

Islamnya seseorang dengan perakuan dan penyaksian bahawa Tiada Tuhan Melainkan Allah dan penyaksian bahawa Nabi Muhammad SAW adalah rasul serta pesuruh Allah.

Penyaksian yang membenarkan akan keEsaan Allah SWT dan keRasulan Nabi Muhammad SAW sebagai pembawa agama Islam yang suci, tinggi lagi sempurna.

Iman merupakan cahaya hati yang menjadi penyuluh jalan ketaatan dan keredhaan Allah SWT. Makin terang cahaya, makin tinggi keyakinan. Makin tinggi keyakinan, makin makin nyata penyaksian. Makin nyata penyaksian, makin tinggi ketaatan dan penghambaan kepada Tuhan.

Justeru pentingnya kita melakukan usaha atas iman. Jika perkara yang zahir memerlukan usaha untuk menjaga serta memliharanya, maka usaha untuk kita menjaga dan mempertingkatkan iman adalah lagi perlu dan penting.

Maka usaha mempertingkatkan keimanan sudah pasti menuntut akan pengorbanan terutama melawan keinginan hawa nafsu yang sememangnya lebih gemar pada cara kesenangan.

Pengorbanan melalui mujahadah diri akan membukakan jalan dan pintu ilmu kefahaman akan hakikat pengabdian diri kepada Tuhan Sekalian Alam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s