Erti Kemiskinan

Assalamu’alaikum WBT.

Sahabat-sahabat SuaraTaqwa yang diKasihi dan diRahmati Allah SWT sekalian.

Saya teringat ada terbaca satu petikan ayat. Kalau tidak silap ia mungkin petikan daripada hadis baginda Nabi SAW. Untuk kepastian, minta sahabat-sahabat semak dan kalau jumpa boleh berikan maklum balas untuk kebaikan bersama.

Potongan ayat tersebut berbunyi “Kemiskinan itu adalah mengharap apa yang ada di tangan orang lain”. Apa yang saya faham ialah selagi mana seseorang itu mempunyai perasaan mengharap pemberian daripada orang, bukannya daripada pemberian Allah SWT, maka pada hakikatnya seseorang itu masih miskin biarpun dia sudah mempunyai harta yang banyak.

Kekayaan yang sebenar adalah terletak pada hati. Mungkin sukar bagi sesetengah kita menyakini hakikat ini apatah lagi pada zaman materialistik semakin menjadi raja.

Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama menjaga hati dan iman agar dalam kita berusaha mencari bahagian kita di dunia ini, hendaklah kita menolak dan menjauhi perasaan mengharap akan sesuatu yang ada di tangan orang lain.

Haraplah kepada Allah SWT sahaja. Ia tidak bermaksud kita tidak mengharapkan upah daripada orang yang menyuruh kita atau mengupah kita melakukan kerja kerana itu adalah hak kita. Tetapi jika kita mengharapkan lebih daripada itu (hak kita) maka kita sudah termasuk dalam pengertian mengharapkan sesuatu yang bukan hak kita.

Itulah yang saya faham dengan apa yang dimaksudkan dengan mengharap apa yang ada di tangan orang lain. Dan itulah kemiskinan (hati) yang nyata.

Wallahu ‘alam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s