Puasa Ramadhan 1433 dan Olimpik 2012

Assalaamu’alaikum buat sahabat SuaraTaqwa sekalian.

Di tengah-tengah umat Islam menyambut dan menjalani ibadat puasa tahun 1433 Hijri, dunia disajikan dengan pesta atau temasya sukan olimpik 2012.

Adakah kita terfikir mengapa sukan ini dianjurkan pada bulan Ramadhan? Adakah pihak penganjur jahil tentang kalendar Islam? Tidak saudara. Bahkan mereka sedar sejak dari awal lagi penganjuran sukan ini jatuh pada bulan Ramadhan.

Mungkin kita rasa tidak ada kena-mengena penganjuran sukan ini dengan ibadah puasa kita lebih-lebih lagi kita yang tinggal di negara Malaysia sedangkan sukan itu berlangsung di benua Eropah.

Tetapi bukankah setiap hari dan malam kita disajikan dengan perkembangan secara langsung dari semasa ke semasa. Siaran itu sebenarnya secara sedar atau tidak telah melalaikan kita daripada memberikan tumpuan kepada ibadah-ibadah sunat pada malam bulan Ramadhan. Ia juga turut menjejaskan pahala dan kualiti puasa.

Bagi musuh Islam, tidak ada ruang dan kesempatan yang dibiarkan begitu sahaja dalam merealisasikan rancangan untuk melemahkan dan menghancurkan Islam.

Umpama menebang sepohon pokok besar, sedikit demi sedikit dari pelabagai arah batang pokok itu ditarah. Biarpun nampak seperti tiada kesan tetapi lama kelamaan pokok itu akan tumbang.

Begitulah bagi musuh-musuh Islam. Mereka sekarang sedang gembira kerana sedikit sebanyak telah berjaya melalaikan dan melemahkan umat Islam melalui temasya sukan yang mendedahkan pelbagai unsur maksiat.

Lebih menggembirakan mereka apabila umat Islam lebih merisaukan kejayaan merangkul pingat oleh atlit negara Islam masing-masing berbanding memikirkan kualiti puasa dan ibadah bulan Ramadhan mereka.

Ketahuilah, temasya sukan olimpik adalah satu daripada agenda strategik barat dalam menyesat dan meruntuhkan kekuatan Islam.

Semoga Allah swt membuka pintu dan mata hati kita agar dapat melihat segala rancangan jahat musuh-musuh kita.

Wallahu ‘a’lam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s