Doa Ketika Mengambil Wudhu’

Assalaamu’alaikum wbt.

Seperti amalan-amalan wajib yang lain, mengambil wudhu’ mempunyai amalan sunat tersendiri. Antara lainnya ialah membaca doa-doa khusus bagi setiap rukun dan sunat wudhu’.

Doa-doa tersebut boleh dibacakan di dalam hati sahaja. Yang paling penting ia hadir, yakni menghayati apa yang didoakan.

Doa ketika membasuh kedua-dua tangan ialah doa meminta keberkatan daripada Allah SWT seperti “Ya Allah, kurniakanlah daku Keberkatan”.

Doa ketika berkumur pula ialah meminta agar lidah kita banyak membaca Al-Quran seperti “Ya Allah, jadikan mulut dan lidahku ini banyak membaca Ayat-Ayat SuciMu”.

Doa ketika memasukkan air ke dalam hidung ialah meminta Allah SWT mengurniakan kita syurganya seperti “Ya Allah kurniakanlah daku bauan SyurgaMu”.

Doa ketika mengeluarkan air ke hidung pula adalah meminta Allah SWT menjauhi kita daripada neraka seperti “Ya Allah, lindungilah daku daripada bauan neraka”.

Kesemua doa-doa di atas ada dalam bahasa Arabnya dan boleh dirujuk di dalam kitab-kitab yang membicarakan tentang wudhu’.

Wallahu ‘a’lam.

Semoga Allah SWT memberikan kekuatan kepada kita semua untuk mengamalkan doa-doa wudhu’ yang diajarkan oleh Baginda Nabi saw. Aamiin.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s