Allah SWT Memandang Bukan Pada Rupa Paras

Allah swt Tuhan yang mencipta semua manusia dengan pelbagai rupa paras. Rupa paras ciptaan Allah adalah semuanya baik dan elok, sesuai dengan seseorang itu sendiri.

Tetapi pada pandangan manusia rupa paras ciptaan Allah swt ada perbezaannya. Ada yang cantik, kurang cantik, tidak cantik. Ada yang putih, ada yang sawo matang, dan ada yang hitam legam.

Baik cantik atau pun tidak pada pandangan manusia, rupa paras atau wajah bukanlah tempat atau perkara yang menjadi ukuran Allah swt terhadap seseorang.

Yang menjadi ukurun ialah hati. Ulama’ mengatakan bahawa Allah swt tidak menilik iaitu meneliti akan kecantikan dan keelokan rupa kamu tetapi Dia menilik akan keelokan dan kecantikan hati kamu.

Hati yang elok ialah hati yang bersih, suci daripada sifat-sifat keji. Lebih bersih hati maka lebih bersinarlah cahaya tauhid kepada Allah swt. Dan lebih elok pula akhlak insan kerana hati yang suci adalah tempat terbit akhlak yang elok dan terpuji.

Semoga Allah swt memberikan Taufik dan HidayahNya untuk kita mendapat jalan, petunjuk dan kekuatan kepada kita agar berusaha membersihkan hati.

Kerana Allah swt tidak memandang pada rupa paras kita, tetapi Dia hanya memandang pada kesucian dan kebersihan hati kita.

Wallahu’a’lam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s