Hadis: Antara Dilaporkan Dengan Diriwayatkan

Sahabat suarataqwa yang diRahmati Allah s.w.t sekalian.

Sejak akhir-akhir ini saya kerap menemui buku-buku yang mengambil hadis Nabi s.a.w sebagai bahan rujukan. Ada antaranya yang bukan secara khusus membicarakan hal-hal agama.

Perkembangan ini ada baiknya kerana pengetahuan pembaca dalam hal-hal agama turut bertambah walapun membaca buku-buku bukan khusus bertajuk keagamaan.

Namun begitu ada satu perkara yang saya rasa terpanggil untuk membincangkan dengan sahabat-sahabat sekalian iaitu penggunaan perkataan ‘dilaporkan’ yang cuba mengambil tempat perkataan ‘diriwayatkan’ sebagaimana yang kita temui dalam kitab-kitab agama dulu.

Maksudnya penulis buku berkenaan menggunakan perkataan hadis yang disertakan adalah ‘dilaporkan’ bagi menggantikan perkataan ‘diriwayatkan’ oleh…

Sekali imbas perkara ini tidak ada salahnya selagi ia tidak mengubah fakta siapa sebenar yang menyampaikan hadis berkenaan.

Tetapi jika dihalusi sebenarnya terdapat perbezaan antara kedua-dua perkataan tersebut. Perkataan dilaporkan adalah menunjukkan sesuatu perkara seperti berita atau maklumat disampaikan oleh sesuatu pihak atau seseorang.

Sebagai contoh akhbar-akhbar melaporkan berita mengenai banjir atau kemalangan jalan raya. Selalu terjadi antara satu akhbar dengan satu akhbar yang lain melaporkan tentang perkara yang sama dengan fakta-fakta yang berbeza.

Yang jelas di sini ‘dilaporkan’ adalah berperanan sebagai disampaikan tetapi ia tidak menjamin kesahihan dan ketepatan maklumat dan fakta yang dilaporkan.

Kalau kita lihat dalam hal membicarakan pasal hadis, kesahihan hadis merupakan persoalan utama yang perlu dipastikan terlebih dahulu sebelum pembicaraan sampai kepada kandungannya.

Sebab itu hadis-hadis sahih disertakan bukan sekadar orang terakhir yang menyampaikan hadis tetapi turut disertakan pertalian periwayat-periwayat terdahulu sehingga sampai kepada periwayat terakhir.

Jelas juga di sini bahawa perakataan ‘riwayat’ dan ‘diriwayatkan’ adalah bukan sahaja berperanan untuk menyampaikan hadis tetapi pada masa yang sama menjelaskan kesahihan hadis yang ‘diriwayatkan’.

Justeru harus kita faham kedudukan hadis Nabi s.a.w berbanding dengan berita-berita dan maklumat yang boleh dikeluarkan oleh mana-mana pihak.

Adakah layak digunakan perkataan ‘dilaporkan’ mengambil tempat perkataan ‘diriwayatkan’ untuk menyatakan sumber hadis Baginda Nabi s.a.w yang mulia? Apakah perkataan ‘diriwayatkan’ sudah lapuk dan ketinggalan lantas tidak lagi sesuai digunakan dalam penulisan dunia moden hari ini?

Saya menyeru agar penulis-penulis buku perlu berhati-hati dan jangan memandang remeh tentang perkara ini.

Wallahu’alam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s