Antara Kekayaan Harta dan Kebahagiaan Hidup

Allah s.w.t Tuhan yang menjadikan dan mengaturkan kehidupan manusia. Allah s.w.t telah menetapkan bahawa kebahagiaan boleh dicapai atau dimiliki oleh manusia hanya dengan agama, dengan mentaati Allah s.w.t dan mengikuti sunnah Nabi s.a.w.

Kekayaan harta tidak akan dapat memberikan seseorang itu kebahagiaan. Dengan harta manusia mungkin boleh memenuhi banyak keperluan dunia atau menikmati keseronokan.

Atau dengan kata lain, dengan harta manusia boleh menjadikan hidup mereka lebih mudah, lebih ceria, dan lebih seronok.

Tetapi perlu kita faham bahawa keceriaan dan keseronokan adalah bersifat luaran dan sementara. Ia jauh sekali daripada hakikat kebahagiaan hakiki yang dapat mengisi jiwa manusia.

Kita tidak dilarang mencari harta kekayaan. Tetapi janganlah kekayaan itu kita sangka menjadi syarat utama untuk menjadi bahagia.

Jika kita sangka kekayaan dapat memberi bahagia, perhatikan di keliling kita. Keruntuhan rumah tangga, kerosakan akhlak anak-anak remaja dan pelbagai lagi gejala melanda golongan kaya dan berharta. Gejala-gejala itu adalah petanda dan bukti golongan berkenaan tidak memiliki kebahagiaan dalam hidup mereka.

Begitu juga jika hidup tanpa berharta dan tidak mentaati perintah Allah s.w.t, itu pun tidak akan membawa bahagia. Hal ini memang kita sedia sedar.

Oleh itu baik dalam miskin atau kaya, kebahagiaan hidup kita akan hadir sekiranya hidup yang kita jalani adalah berteraskan agama yakni taat akan perintah Allah s.w.t dan mengikut sunnah Nabi s.a.w.

Semoga Allah s.w.t memberikan Taufik pada kita semua agar tidak terkeliru dengan helah dunia. Aamiin.

Wallahu ‘a’lam.

Advertisements

2 comments

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s