Cara afdhal membasuh tangan ketika berwuduk

Membasuh tangan hingga ke siku adalah rukun wuduk yang kedua iaitu selepas membasuh muka. Amalan sunat sebelum itu ialah membasuh kedua-dua tangan hingga pergelangan, berkumur, dan memasukkan air ke hidung.

Saya telah mendengar guru saya, Tok Ayah Soh mengajar cara-cara membasuh kedua-dua tangan hingga ke siku. Sebenarnya sayarat sah rukun wuduk kedua ini ialah meratakan air pada anggota kedua-dua tangan hingga ke siku.

Kita boleh lihat bermacam-macam cara orang membasuh tangan hingga ke siku. Sebagai contoh, ada yang membasuh dari siku dengan menghulurkan tangannya ke bawah pada air paip yang mengalir. Walau macam mana cara ia dilakukan, yang penting air sampai meratai bahagian yang dirukunkan / diwajibkan. Barulah rukun wuduk ini sah.

Tetapi menurut guru saya, cara yang lebih afdhal ialah dengan memulakan daripada bahagian hujung tangan menghala ke siku. Sebagai contoh jika kita mengambil wuduk dengan air yang keluar daripada paip , cara yang lebih afdhal ialah dengan mula mengenakan air pada bahagian tangan kita dan meratakan ke bahagian seterusnya menuju ke arah siku.

Demikian juga saya dengar cara berwuduk sedemikian itu turut dijelaskan oleh seorang ustaz lain yang mahir dalam bidang fekah.

Menurut penjelasan ustaz itu, cara baginda Nabi s.a.w membasuh tangan ialah dengan bermula daripada bahagian tangan mulia baginda. Sayugia jika saudara pembaca dapat merujuk pada hadis-hadis dan kitab bagi mengetahui dengan tepat bagaimana cara baginda nabi s.a.w berwuduk. Wallahu a’lam.

Semoga kita dapat melaksanakan amalan berwuduk mengikut sunnah baginda Nabi s.a.w kerana ia adalah lebih afdhal dan sempurna.

Aamiin Ya Rabbal ‘Aalamiin.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s