Menghormati Bulan Ramadhan

Tengah hari Jumaat lepas panas terik. Lebih kurang 10 minit lagi akan kedengaran azan masuknya waktu solat fadhu Jumaat. Selepas mengisi minyak kenderaan di stesen minyak Fasa I Bandar Baru Bangi, saya melewati kawasan gerai makan di sebelah stesen minyak itu.

Tidak pernah saya lihat sebelum ini pada bulan ramadhah seperti suasana di sebuah kedai hujung simpang jalan kedai di tapak pasar malam itu. Sekumpulan kaum India berpakaian seragam seperti pekerja kilang – lelaki dan perempuan sedang menikmati makan tengah hari pada hari yang panas terik dan menguji kehausan dan kelaparan orang-orang yang sedang berpuasa.

Sesiapa sahaja yang lalu di situ boleh nampak dengan jelas suasana mereka yang menjamu selera kerana mereka makan secara terbuka di ruang kedai yang berbentuk gerai itu. Sungguh berselera sekali seperti tidak ada rasa bersalah kerana tidak menghormati orang-orang Islam yang sedang berpuasa.

Senario ini mungkin tidak akan terjadi sekiranya orang-orang bukan Islam tahu atau diajar cara-cara menghormati bulan ramadhan dan orang-orang yang sedang berpuasa. Adakah ini yang dimaksudkan dengan kebebasan beragama? Apakah pandangan pihak berkuasa tempatan (PBT) atau badan-badan agama tentang perkara ini?

Diceritakan kisah seorang Manjusi memarahi anaknya. Majusi itu mendapat tahu anaknya telah makan di khalayak ramai dalam bulan ramadhan. Tatkala anaknya pulang Majusi itu bertanya kepada anaknya, “tidakkah kamu tahu orang-orang Islam sedang berpuasa?” memarahi anaknya kerana tidak menghormati orang-orang Islam yang sedang berpuasa.

Lihatlah, pada zaman dahulu seorang Majusi pun tahu dan mengmbil berat dalam soal menghormati bulan ramadhan dan orang-orang Islam yang sedang berpuasa. Tetapi kita sendiri boleh lihat keadaannya apa yang sedang berlaku…

Diceritakan juga Majusi itu telah meninggal dunia. Seorang jirannya yang beragam Islam telah bermimpi si Majusi itu telah dimasukkan ke dalam syurga. Lalu jirannya bertanya “bagaimana kamu boleh masuk syurga”.

Si Majusi itu memberitahu semasa dia hendak mati, malaikat telah datang mengajarnya mengucapkan dua kalimah syahadah dan mati sebagai seorang Islam dan beriman kepada Allah S.W.T. Disebabkan Allah S.W.T suka dengan perbuatannya yang mengambil berat tentang mengormati bulan ramadhan dan orang-orang Islam yang sedang berpuasa maka Allah S.W.T telah menjadikannya mati sebagai seorang beriman dan memberikannya balasan syurga.

Semoga kita sama-sama dapat menunaikan tanggungjawab kita agar kesucian bulan ramadhan terus dihormati dan dipelihara.

Wallahu a’lam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s